Zpět na otázky

most-important-title

zpět do kategorií
Zmrzlina a shaky

Na výrobu zmrzliny a shaků používáme čerstvé mléko pocházející výhradně z chovu Farmy Majcichov a.s. u Trnavy na Slovensku. Na ní se nachází více jak tři tisíce krav, které jsou všechny volně ustájeny. Jsou chovány v souladu s přísnými kritérii Animal Welfare (ochrany zvířat) a MAAP (McDonald’s Agricultural Assurance Programme). Farma pro ně zároveň pěstuje kvalitní krmení.

Od nadojení čerstvého mléka, přes výrobu mléčné směsi, až po rozvoz uplyne zhruba 24 hodin. Samotná cesta mléčných směsí do restaurací přes naši distribuci trvá 1-3 dny - záleží na vzdálenosti restaurace. Okamžitě po nadojení proběhne vstupní kontrola na nezávadnost mléka; dále se dělají rozbory tuku, bílkovin, laktózy, sušiny a bodu mrznutí.

Výroba mléčné směsi, která je základem našich zmrzlin a shaků probíhá následovně: nejdříve se mléko odstředí - to znamená, že se oddělí smetana, pak se homogenizuje a pasterizuje zahřátím na 80 stupňů. Tato teplota je nižší než u běžného trvanlivého mléka, kde se během "UHT" sterilace při 140 stupních zničí vše živé. Potom se do mléka přidá smetana, aby výsledná tučnost odpovídala 2.5% u shaku a 3,5% u zmrzliny. Následně se přimíchá cukr, sušená syrovátka, sušené mléko a stabilizátor. Nakonec se výsledná směs 20 minut promíchává, znovu se zpasterizuuje, zhomogenizuje, zchladí a zabalí. A konečný výsledek určitě znáte sami.